ßßß
W moim domu, ba! w zasadzie pomiędzy Moim Mężem i Jego Braćmi a Mną i Moimi Szwagierkami, istnieje ciągły konflikt co nazywa się zalewajką, barszczem białym, żurkiem, kapuśniakiem i ... hm...chyba tyle ;) Generalnie Panowie, wychowywani również przez Babcię Basię, inaczej pojmują co jest czym, niż my - ich Żony. Ale, że są skazani na naszą kuchnię - no troszeczkę to źle brzmi, bo wszyscy naprawdę świetnie gotują, dzięki Mojej Teściowej za co jestem jej dozgonnie wdzięczna - więc co jakiś czas zaczyna się wielka DYSKUSJA RODZINNA. Okazuje się, że My wszystkie wychowane w Małopolsce, inaczej zupełnie - ale wszystkie tak samo :) - gotujemy, niż Babcia Basia pochodząca ze Świętokrzyskiego, wymienione wcześniej zupy. Mój Żurek - inspirowany przepisem z "Kuchni Polskiej" Marzeny Wasilewskiej - został z dziką radością przyjęty przez mojego Męża: " Patrz Smyku - Mama zrobiła Zalewajkę!! ". "ŻUREK!!" - padła riposta... . "Zalewajka - do tego pyszna Kochanie, wprawdzie bez kapusty, ale pyszna Zalewajka"... "Żurek, po mojemu i kropka". "No dobrze, ale rób mi częściej tą Zal...Żurek ;) ".Zwał, jak zwał - zupka jest pyszna to fakt :P I nie ważne, czy rodem z Małopolski czy ze Świętokrzyskiego, na pewno do Akcji "Gotujemy po polsku" się nadaje :)Zatem Żurek zostaje zgłoszony do Akcji "Gotujemy po polsku" , której patronuje serwiszPierwszegoTloczenia.pl .Składniki:
500ml barszczu białego / żuru kiszonegolaska kiełbasy swojskiej lub wiejskiejewentualnie gruby plasterek boczku wędzonegoskóry z boczkumasło ok. 2 łyżki6 małych ziemniakówkilka ziarenek pieprzu czarnegokostka warzywnakostka na wędzonym boczku (KNORR)ok. 800 ml wody2 listki laurowe1 duży ząbek czosnkuśmietanka do zup i sosów 18%majeranekjajkamożna dodać 2-3 suszone grzybkiNa maśle podsmażyć grube plastry kiełbasy i boczku. Dodać pokrojone w 4 ziemniaczki, podsmażyć razem chwilkę. Zalać rozpuszczonymi w gorącej wodzie kostkami bulionowymi. Wrzucić pieprz, liście laurowe, skóry z boczku, wcisnąć ząbek czosnku, ewentualnie grzybki. Gotować do momentu miękkości ziemniaków. Zalać barszczem/żurem, dodać majeranku. Zagotować. Zdjąć z ognia. Zaprawić śmietanką - mieszając, aby się nie uwarzyła. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem.Smaczności !!! :)